Αλέξης Τσίπρας: Η Ανασκόπηση των Συναντήσεών του στο Πανεπιστήμιο Harvard
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια αναλυτική ανάρτηση, στην οποία περιγράφει τις σημαντικές συναντήσεις που είχε κατά την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο Harvard. Σημειώνει ότι αισθάνεται ιδιαίτερα τυχερός που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να ανταλλάξει απόψεις με εξαιρετικές προσωπικότητες, καταξιωμένους καθηγητές και ερευνητές, καθώς και με ανήσυχους και εξαιρετικά ικανούς φοιτητές από διάφορες επιστημονικές περιοχές. Όπως αναφέρει, «κάθε συνάντηση και κάθε συζήτηση ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα». Επιπλέον, επισημαίνει ότι πολλές φορές η απόσταση από την ένταση των γεγονότων στην πατρίδα του προσφέρει μια πιο ψύχραιμη και αντικειμενική προοπτική για διάφορα ζητήματα.
Στο πλαίσιο των συναντήσεών του, ο Τσίπρας είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πολιτικό φιλόσοφο M. Sandel, όπου αντάλλαξαν απόψεις για την ελληνική κρίση και τα ηθικά διλήμματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης το 2015. Ανέφεραν επίσης τη σημασία του πρόσφατου βιβλίου του Sandel σε συνεργασία με τον Thomas Piketty, το οποίο διερευνά τη σχέση μεταξύ ισότητας και προοδευτικής φορολόγησης. Υπογράμμισε ότι οι απόψεις του Sandel σχετικά με την έννοια της “αριστείας” και τη συζήτηση που διεξήχθη το 2019 ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, καθώς αναδεικνύουν τον τρόπο που η υπερβολική έμφαση στην ατομική επιτυχία μπορεί να αποδυναμώσει το κοινό καλό.
Επιπλέον, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον καθηγητή διεθνών σχέσεων Joseph Nye, ο οποίος είναι γνωστός για τη θεωρία της ήπιας ισχύος, και να αναλύσουν τη νέα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, καθώς και τους κινδύνους που αυτή ενέχει, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συζήτησαν αν η κατάσταση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι ΗΠΑ είχαν επικεντρωθεί στην ήπια ισχύ της ΕΕ, αντί να επιμένουν σε στρατηγικές που αφορούσαν τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Συμφώνησαν επίσης για τη σημασία των πολιτικών ήπιας ισχύος, ειδικά σε περιόδους όπου κυριαρχεί η σκληρή ισχύς.
Ο Τσίπρας είχε, επίσης, την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Peter Hall, ο οποίος καθοδήγησε την διάλεξή του στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών. Αυτή η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία να αναλυθούν το μέλλον του ευρωπαϊκού μοντέλου και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως η ανάγκη για κοινά χρέη σύμφωνα με το νέο γερμανικό πρόγραμμα.
Η συνάντησή του με τον Marshall Ganz, κοινωνιολόγο και ακτιβιστή, ήταν εξίσου εντυπωσιακή. Αντάλλαξαν απόψεις για τα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας, που αντιμετωπίζουν αυταρχισμούς και δημοκρατικά ελλείμματα, και συζήτησαν τις δυνατότητες ενός νέου κινήματος για τη δημοκρατία.
Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η συνάντησή του με τον Sir Tim Berners-Lee, τον δημιουργό του Παγκόσμιου Ιστού, με τον οποίο συζήτησαν τις επιπτώσεις της ανακάλυψής του και τη σημασία του ανοιχτού διαδικτύου για την καινοτομία και την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία. Η συζήτηση αυτή αναδείκνυε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος που θα συνδυάζει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αφιερωμένος στα κοινά αγαθά και την προστασία των πολιτών.
Επιπλέον, ο Τσίπρας είχε γεύμα με τον γνωστό οικονομολόγο Richard Parker και την κοινωνιολόγο Stephanie Ternullo, κατά το οποίο συζητήθηκαν οι οικονομικές συνέπειες των πολιτικών του Τραμπ καθώς και οι προοπτικές της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τέλος, πραγματοποίησε δύο ξεχωριστές συναντήσεις με φοιτητές του Harvard, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων φοιτητών, όπου συζητήθηκαν οι ανησυχίες και οι απόψεις τους για το μέλλον και τις σπουδές τους. Αυτές οι εμπειρίες ενίσχυσαν την αίσθηση των προκλήσεων και των ευθυνών που συναντούν οι νέοι, αλλά και την αξία του διαλόγου στην ευρύτερη κοινότητα.
Ο Τσίπρας ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εμπειρίες αυτές θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της γνώσης και της διαχείρισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνίες.