kavala365.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΚΑΒΑΛΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ COPE

Κοινοποίηση

Στις 20 και 21 Μαρτίου 2024, ο Δήμος Καβάλας μαζί με εκπροσώπους της τοπικής ομάδας εργασίας ταξίδεψε στον Δήμο της Λα Κορούνια της Ισπανίας και συμμετείχε  στην δεύτερη δια ζώσης συνάντηση του δικτύου του έργου COPE: Coherent Place Based Climate Action (Ολοκληρωμένη τοπική πρωτοβουλία για το κλίμα). O Δήμος Καβάλας υλοποιεί το έργο COPE από τον Αύγουστο του 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος @URBACT IV, σε συνεργασία με τον τον Δήμο της Κοπενχάγης (Δανία- Επικεφαλής εταίρος), τον Δήμο Pombal (Πορτογαλία), την πόλη της Bistrita (Ρουμανία), την πόλη του Saint-Quentin ( Γαλλία), την πόλη της Coruna (Ισπανία), τον Δήμο του Κορυδαλλού (Ελλάδα) και την πόλη του Vilnius (Λιθουανία). Το COPE φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει την συμμετοχή των πολίτων και να ενθαρρύνει την τοπική κοινωνία να επιχειρήσει πράσινες πρωτοβουλίες προάσπισης της πόλης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 
Η συνάντηση του δικτύου είχε ως στόχο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τρίτου εργαστηρίου πολιτών, που όλες οι πόλεις πραγματοποιήσαν το προηγούμενο διάστημα στις πόλεις τους. Ένα εργαστήριο που με κέντρο την γειτονιά παρέμβασης είχε στόχο να συλλέξει τις προτεινόμενές από τους πολίτες δράσεις για το κλίμα. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να αποτελέσουν τον κορμό ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για το κλίμα στην κάθε επιλεγμένη για το έργο γειτονιά.  Η Καβάλα, στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσίασε τις ιδέες που συλλέχθηκαν στο τρίτο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε στις 14/3/2024 στη γειτονιά της Νεάπολης και αφορούσαν την δημιουργία νέων χώρων πρασίνου στην γειτονιά καθώς και την αξιοποίηση των υπαρχόντων.  Οι προτάσεις που συλλέχθηκαν αποτυπώθηκαν σε ένα όμορφο  poster που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό.
Κατά την διάρκεια συνάντησης στην Ισπανία και μέσα από συμμετοχικά δρώμενα, συνεντεύξεις με τους κατοίκους της γειτονιάς της Sagrada Familia (περιοχή παρέμβασης για τον Δήμο Λα Κορούνια) και παρουσιάσεις γνωριμίας με τα μεγάλα prοject αστικής ανάπτυξης του Δήμου Λα Κορούνια, οι εκπρόσωποι των πόλεων διάδρασαν μεταξύ τους και μετέφεραν την εμπειρία τους από αντίστοιχα έργα στις πόλεις τους, προτείνοντας λύσεις και έμπνευση στους οικοδεσπότες της συνάντησης.  Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που οι πόλεις αντιμετωπίζουν είναι κοινά και αφορούν την αστική αναγέννηση και βέλτιστη λειτουργία των πόλεων με σκοπό την ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η  εμπειρία της γνωριμίας με την πόλη της Λα Κορούνια, η μεταφορά γνώσης αλλά και η επαφή με τους κατοίκους της προς διερεύνηση γειτονιάς ήταν μοναδική. Αυτό συνοψίζει και την ουσία της συμμετοχής του Δήμου μας στα ευρωπαϊκά έργα. Τον Δήμο Καβάλας εκπροσώπησαν η  κα Ιώ Χατζηβαρύτη, ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Καβάλας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ο Παναγιώτης Μουμτσάκης, εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή και εκπροσώπηση των νέων στην συνάντηση του δικτύου, μιας και οι νέοι, είναι η μερίδα του πληθυσμού που είναι πιο δύσκολο να εμπλακεί σε συμμετοχικά εργαστήρια, ενώ η δική τους συμβολή στην διαμόρφωση των τελικών προτάσεων για την γειτονιά είναι βαρύνουσας σημασίας, σε μια γειτονιά το μέλλον της οποίας τους ανήκει.
Οι εργασίες των δύο ημερών της συνάντησης ολοκληρώθηκαν με την διαμόρφωση του λεπτομερούς προγράμματος εργασιών του έργου για τους επόμενους μήνες. Οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο συναποφάσισαν τις επόμενες συναντήσεις αυτού αλλά και τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα παραδίδουν τα αποτελέσματα της εργασίας των τοπικών ομάδων. Έτσι, η Καβάλα αναμένεται να φιλοξενήσει την συνάντηση του δικτύου στις 18-19 Ιουνίου του 2024. Τότε τα φώτα θα πέσουν στην γειτονιά της Νεάπολης, την δική μας περιοχή παρέμβασης για το έργο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Καβάλα: Διεκδίκηση επιπλέον πτήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο απο το ΕΒΕ