kavala365.gr
ΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης

Κοινοποίηση

Όπως συμβαίνει πάντοτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν γιορτάζουν όλοι όσοι συμμετέχουν και η κάλπη αποτελεί γι’ αυτούς ένα ηχηρό μήνυμα όσον αφορά στην ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού. Στον αντίποδα, οι ενισχυμένοι των εκλογών βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρόκληση της διαχείρισης της αυξημένης δύναμης ώστε οι ψηφοφόροι που τελικά πείστηκαν να αλλάξουν στρατόπεδο να παραμείνει πιστοί στη νέα τους επιλογή.

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα, όπως ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες. (AP Photo/Harry Nakos)

Σε γενικές γραμμές, η ακροδεξιά σχεδόν παντού είδε τις δυνάμεις της να ενισχύονται, ενώ φιλελεύθεροι και πράσινοι είχαν χθες μια δύσκολη νύχτα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε μάλιστα τέτοιο χτύπημα που διέλυσε αμέσως το εθνικό κοινοβούλιο και προκήρυξε νέες εκλογές.

Το Politico προσφέρει μια πρώτη εμπεριστατωμένη ανάλυση των αποτελεσμάτων και ποιους αναδεικνύει κερδισμένους ή χαμένους η λαϊκή ετυμηγορία.

Κερδισμένοι

Η ακροδεξιά

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Η μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών στη Γαλλία, Marine Le Pen (AP Photo/Aurelien Morissard)

Η επικράτηση της “Εθνικής Συσπείρωσης” που υποστηρίζεται από την Μαρίν Λεπέν ήταν η μεγάλη είδηση της χθεσινής βραδιάς, με την ισχυρή ακροδεξιά τοποθέτηση του εκλογικού σώματος να ωθεί τον πρόεδρο Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς και το πρωτοεμφανιζόμενο εθνικιστικό κόμμα “Ανακατάληψη” του Ερίκ Ζεμούρ μπήκε στην Ευρωβουλή. Τα ακροδεξιά κόμματα ήρθαν επίσης πρώτα στην Αυστρία, ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση στην Ολλανδία και στη δεύτερη θέση στη Γερμανία και τη Ρουμανία.

Σοσιαλιστές

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την Κομισιόν, Nicolas Schmit (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Αν και οι επιδόσεις τους δεν εντυπωσίασαν ακριβώς, τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης κράτησαν σε γενικές γραμμές τις δυνάμεις τους και με την εξαίρεση της Γερμανίας έρχονται δεύτερα σε μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Σημαντική ώθηση στην κεντροαριστερά φαίνεται να δίνει ο Ραφαέλ Γκλούκσμαν  στη Γαλλία, όπου οι Σοσιαλιστές κατέλαβαν την τρίτη θέση.  

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Οι εκλογές ενίσχυσαν την πιθανότητα νέας θητείας της Ursula von der Leyen στο τιμόνι της Κομισιόν (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Η σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να εξασφαλίζει μια νέα θητεία, αφού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) απ’ όπου προέρχεται, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι – οι τρεις ομάδες που την υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της – αναμένεται να έχουν περισσότερε από 400 ψήφους στο κοινοβούλιο. Ωστόσο για την επανεκλογή της θα χρειαστεί και την υποστήριξη των εθνικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το ΕΛΚ όμως βρίσκεται σε θέση να προωθήσει τη νέα της υποψηφιότητα, αφού έχει κατοχυρώσει την πρώτη θέση σε Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Λετονία, Εσθονία, Φινλανδία, Κροατία και Ελλάδα. Πήρε επίσης έξι έδρες στην Ολλανδία, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Τζόρτζια Μελόνι

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Ενισχύει τη θέση τις η Giorgia Meloni (AP Photo/Alessandra Tarantino)

Η ηγέτης της ιταλικής δεξιάς κέρδισε τις εκλογές στη χώρα της, εξασφαλίζοντας αποστάσεις από τους αντιπάλους της. Μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας, είναι από τους λίγους ηγέτες μιας μεγάλης χώρας της ΕΕ που γεύεται τη νίκη, βελτιώνοντας μάλιστα το μερίδιό της σε ψήφους, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2022.

Πέτερ Μαγυάρ

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Προκαλεί την παντοδυναμία Όρμπαν στην Ουγγαρία ο Péter Magyar (AP Photo/Denes Erdos)

Ένας σύμμαχος αρχικά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν που τελικά στράφηκε εναντίον του, Ο Μαγυάρ έχει αναδειχθεί ως το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας, κερδίζοντας περίπου το 30% των ψήφων μπαίνοντας στον πολιτικό στίβο μόλις πριν από λίγους μήνες.

Ρομπέρτα Μέτσολα

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Φώτο Αρχείου – Ευρεία αποδοχή στη χώρα της για την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola (AP Photo/Omar Havana, File)

Η Μαλτέζα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κέρδισε για το κόμμα της μια επιπλέον έδρα, συγκεντρώνοντας πάνω από 87.000 σταυρούς στη χώρα του μισού εκατομμυρίου κατοίκων στην Κεντρική Μεσόγειο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για την υποψηφιότητα που έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους της χώρας από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

Ηττημένοι

Εμμανουέλ Μακρόν

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Μετά τη σφοδρή εκλογική ήττα, ο Μακρόν προκήρυξε αμέσως πρόωρες βουλευτικές εκλογές (AP Photo/Lewis Joly)

Ο Γάλλος πρόεδρος δέχτηκε σφοδρό πλήγμα το βράδυ της Κυριακής, αφού το κόμμα του όχι μόνο ήρθε δεύτερο με μεγάλη διαφορά, αλλά και μόλις λίγο παραπάνω από τους Σοσιαλιστές, τους οποίους πίστευε είχε οδηγήσει στο πολιτικό νεκροταφείο.

Όλαφ Σολτς

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Ιστορική υποχώρηση των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία (AP Photo/Martin Meissner)

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού καγκελάριου υπέστησαν συντριπτική ήττα από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Με μόλις 14 τοις εκατό των ψήφων, το SPD έλαβε το χειρότερο αποτέλεσμα σε εκλογές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο Σολτς τώρα έχει να αντιμετωπίσει και εκκλήσεις από την κεντροδεξιά να μιμηθεί τον Μακρόν και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πράσινοι

Μετά τις ισχυρές επιδόσεις που σημείωσαν το 2019, οι Πράσινοι βλέπουν τη δύναμή τους να μειώνεται σημαντικά στη Γερμανία, από 21 σε ίσως λιγότερες από 12 έδρες, μετά βίας διατήρησαν την παρουσία τους στην Ευρωβουλή στη Γαλλία ενώ στην Πορτογαλία οι δυνάμεις τους εξανεμίστηκαν. Συνολικά έχασαν περίπου 20 έδρες, σε μια νύχτα που αποδείχτηκε εφιαλτική για τους σχηματισμούς που προτάσσουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Καταμέτρηση σε εκλογικό κέντρο της Κύπρου (AP Photo/Petros Karadjias)

Βίκτορ Όρμπαν

Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Σύννεφα μαζεύονται για τον μέχρι πρότινος απόλυτο άρχοντα του πολιτικού παιχνιδιού στην Ουγγαρία, Viktor Orban (AP Photo/Denes Erdos)

Ο Ούγγρος εθνικιστής ηγέτης τα πήγε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν αντιμετωπίζοντας την απροσδόκητη εκλογική πρόκληση από τον πρώην συνεργάτη του Πέτερ Μαγυάρ και πλέον σφοδρό επικριτή του. Το 43,8% που πήρε το κόμμα Φιντές του Όρμπαν ήταν το χειρότερο αποτέλεσμά του σε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ματέο Σαλβίνι

Το κόμμα Λέγκα του αντιπροέδρου της Ιταλίας, το οποίο είχε λάβει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 34% στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 και επί του παρόντος προεδρεύει της ακροδεξιάς ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία, χθες συγκέντρωσε λιγότερο από 9%, στα ίδια επίπεδα με το Φόρτσα Ιτάλια, που είχε ιδρυθεί από τον αείμνηστο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πηγή: Politico, ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Επιδόματα: Τι πληρώνεται έως τις 2 Φεβρουαρίου

Συνέχεια στην πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τη δήλωση του Κ. Βελόπουλου