Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε 550 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή «Συνδέσεις» (Χ. Βίδου, Κ. Παπαχλιμίντζος). Ανέφερε ότι εξ αυτών προέκυψαν 350 συλλήψεις, ενώ όπως σημείωσε χθες βράδυ σημειώθηκαν 61 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από τα οποία τα μισές συλλήψεις έγιναν στην Αττική.
Ακολούθως ανέφερε ότι υπάρχουν 63 γραφεία για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα σχεδόν ένα ανά νομό. Επίσης ανά νομό υπάρχει ένα safe house τη διεύθυνση του οποίου γνωρίζει μόνο η αστυνομία, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα και για παιδιά και για ηλικιωμένους να αποκτήσουν Panic button. Πάνω από 2.000 γυναίκες έχουν την εφαρμογή και κάθε εβδομάδα προστίθενται περίπου 10-20 Panic button.
Αναφερόμενος στο θέμα των νησιών που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός τους, δήλωσε ότι ενισχύονται οι δυνάμεις, όπως στη Μύκονο όπου υπηρετούν μόνιμα 50 αστυνομικοί, ενισχύθηκαν με 120, ενώ θα προστεθούν και άλλοι.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην εντατικοποίηση των τροχαίων ελέγχων, λέγοντας πως πολλοί ασυνείδητοι νοικιάζουν οχήματα σε ανήλικους με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά τροχαία και να δυσφημείται και η χώρα.
Σε άλλα ζητήματα λειτουργίας της αστυνομίας, προανήγγειλε την πρόσληψη 300 ειδικών φρουρών και αναδιάταξη των δυνάμεων της αστυνομίας, ώστε να γίνει πιο λειτουργική.
Δήλωσε ότι έχουν περιοριστεί οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια και ότι στα γήπεδα η οπαδική βία μετά το Φλεβάρη που άνοιξαν και πάλι τα γήπεδα, έχει υποχωρήσει και στόχος είναι τα γήπεδα να μπορούν να προσελκύσουν γονείς με παιδιά και να γίνουν χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Για τη βία των ανηλίκων τόνισε ότι τους τελευταίους πέντε μήνες, έχουν μειωθεί κατά 20% τα περιστατικά, μετά από στοχευμένους ελέγχους, κατά κύριο λόγο γυναικών αστυνομικών και περιμετρικά αυτών δυνάμεις με πολιτικά. Έχουν γίνει συλλήψεις γονέων που έχουν την ευθύνη.
«Πάει καλά» το θέμα δήλωσε ο υπουργός αλλά χρειάζονται επιπλέον αντίμετρα, καθώς και το bullying στα σχολεία. «Έχουμε μία καλή εξέλιξη, αλλά συνεχίζω να ανησυχώ πολύ», ανέφερε ο υπουργός. Απέδωσε τα φαινόμενα της βίας ανηλίκων σε παραστάσεις που έχουν από την καθημερινή τους ζωή, από τα Media, τα social media, αναφέροντας και πάλι τις ευθύνες των γονέων. Είπε πως στα φαινόμενα βίας ανηλίκων, οι αρπαγές κινητών, οι «βεντέτες», είναι οι πιο συχνές αφορμές.
Για τα τροχαία δήλωσε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι δυνάμεις της τροχαίας και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι. Χαρακτήρισε ως πιο σοβαρές αιτίες την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και την ομιλία στο κινητό όταν οδηγούμε. Επίσης η μέθη και η μη χρήση κράνους αποτελούν βασικές αιτίες δυστυχημάτων.
Αναφέρθηκε και στις «κόντρες» που γίνονται με μεγάλες ταχύτητες μέσα στις πόλεις, κυρίως με μηχανές μεγάλου κυβισμού και γίνονται όπως είπε διώξεις δικαστικές, αλλά και κατασχέσεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Προανήγγειλε αυξημένη παρουσία της τροχαίας από το Σεπτέμβριο, λέγοντας πως θα είναι πολύ περισσότερο παρούσα.
Ως προς το πολιτικό τοπίο, δήλωσε ότι για να είναι επιτυχημένη μία κυβέρνηση και ένα κόμμα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, των λαϊκών τάξεων, της μεσαίας τάξης, της στήριξης στους φτωχούς, τα θέματα της ασφάλειας της χώρας συνολικά και της άμυνας, τη σταθερότητά της. Αυτά είναι τα μεγάλα αγαθά και οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Η πολιτική έχει αξία όταν είναι κοντά στους πολίτες ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Για την αντιπολίτευση εκτίμησε ότι είναι λογικό μετά τα εκλογικά αποτελέσματα να υπάρχουν διαδικασίες, αλλά εκτίμησε ότι υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση μεταξύ των κομμάτων, που όπως είπε «υποτίθεται ότι συνομιλούν», που δύσκολα θα μπορέσουν να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις μεταξύ τους, ενώ υπάρχουν και εσωτερικά προβλήματα σε κάθε φορέα.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ